Granada - Planlegging

Å planlegge en reise, er for meg en like stor del av turen og moroa som å faktisk legge ut på selve reisen. Da varer jo også en reise mye lengre. Man leser seg opp på alt man vil oppleve og får derfor ofte mye mer ut av reisen. Nå står snart et nytt reisemål for tur. Denne gangen skal jeg besøke den spanske byen Granada og jeg er langt inni forberedelsene.

Noen ganger er det en dyd av nødvendighet å være tidlig ute. For å sikre inngangsbilletter til det mauriske palasset Alhambra i Granada, valgte vi å bestille på den offisielle nettsiden. Da sikrer man seg at det ikke koster skjorta, og man er også sikre på at det ikke er svindel. Det finnes bare et gitt antall billetter til hver dag og til hvert tidspunkt, så derfor måtte vi være tidlig ute (du kan bestille tre måneder frem i tid) for å sikre oss billetten som slapp oss inn på kvelden når palasset er opplyst.


Kilde: Alhambra.org

I tillegg til den praktiske planleggingen, er det kjekt å sette seg inn i historien til stedet man besøker. Det gjelder definitivt dersom man skal dra til et sted som Granada. Spansk kultur bærer fremdeles preg av at landet var underlagt maurerne i flere hundre år. Hver sommer når vi er i Spania, feirer de sine Moros y Christianos-festivaler der de feirer at muslimene ble kastet ut av landet. Jeg synes kanskje det har et snev av politisk ukorrekthet over seg, men så bærer jeg sikkert preg av å ha hatt på meg "politisk-korrekt-brillene" i altfor mange år. Det er uansett et festlig skue og det er ingen tvil om hvem som er good guys og bad guys. Samtidig så er spanjolene veldig stolte over alle de flotte tingene som maurerne brakte med seg. Alhambra-palasset i Granada er et eksempel på dette.

Maurerne regjerte i Spania fra 711 til 1492. Byen hadde vært var det mauriske hovedsetet siden 1283, to år etter at Cordoba hadde falt. Emiren begynte å forsterke festningen som lå ovenfor Granada, og på den måten ble etterhvert Alhambra bygd ut til et palass. Heldigvis fikk palasset stå etter at de kristne gjenerobret makta. Alhambra var nemlig så flott at de nye herskerne ville ha dette til å skryte av hva de hadde gjenerobret.






Kommentarer